SEICENTO.PL Strona Główna SEICENTO.PL
INTERNETOWY FANKLUB FIATA SEICENTO

FAQFAQ {L_[COS]}SKLEP  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wrażenia po pierwszym dniu jazdy na LPG
Autor Wiadomość
Danielek 
Nałogowiec

Wysłany: 12-11-2009, 14:57   
   Bolid: Seicento 900

Ja po założeniu instalacji nic nie wymienialem chociaż niektórzy twierdzą żeby założyć specjalne świece do gazu ale to jest gowno prawda bo świece od gazu i te zwykle niczym się nie różnią. Mam gaz już 4 lata i jak narazie nie było z nim problemów poza spalonym komp od sterowania gazem bo dostała się do niego woda i poszła reakcja łańcuciowa bo robiło się zwarcie i wywalalo bezpiecznik i wsadziłem większy i spaliła się też cewka i koszt naprawy wyszedł 300zł. Moja 900 przy normalnej jeździe w cyklu mieszanym pali 7.5 litra gazu a koszt instalacji 2 generacji Lovato to ok 1500 zł . Ja jestem zadowolony z lpg i myślę że warto jest w to inwestować.

owen 
Nałogowiec

Wysłany: 12-11-2009, 18:14   
   Bolid: Seicento 900 and LPG Power :)

Jedyne co polecałbym zrobić to zmienić przerwę na świecy dla świętego spokoju do 0,6. Reszta może zostać :) Jak do SPI to II gen z komputerem Bingo i reduktorem Tomasetto :) Polecam bo sam takie mam i działa jak należy :)

Danielek 
Nałogowiec

Wysłany: 12-11-2009, 19:22   

Ja mam lovato i też nie ma problemów, nie wiem jak jest z bingo ale do mojej instalacji np filtr gazu jest dostępny na większości stacji benzynowych i można go wymienić samemu bez problemu

owen 
Nałogowiec

Wysłany: 13-11-2009, 09:56   

Filtr fazy ciekłej jest praktycznie taki sam do większości jeśli nie wszystkich reduktorów (nie widziałem jeszcze wszystkich marek dlatego pisze chyba). Wymiana go jest bardzo prosta :)

malybu 
Nałogowiec

Wysłany: 14-11-2009, 09:32   
   Bolid: Seicento Sporting 1.1 SPI + LPG

http://moto.onet.pl/1583668,1,artykul.html tu jest bardzo ciekawy artykuł na temat LPG w autach. Ja mam instalacje ELPIGAZ i jestem bardzo zadowolony, wczoraj wybrałem się na regulację do gazownika bo od zakupu auta jeszcze nie byłem. Autko śmiga jak trzeba a w mieście spala jakieś 8-8,5 litra lpg.
Gazik? Tylko na trasie ;)

owen 
Nałogowiec

Wysłany: 14-11-2009, 09:42   

Instalacja Elpigaz. Ale na jakich podzespołach? Reduktor, komputer?

Urwiska89 
Smerfetka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 08-01-2010, 05:28   
   Bolid: latający dywan & SC 1.2 fefnascie łaaał

tak się pochwalić chciałam że już poszło 10tys na gazie (7mies od założenia inst LPG) :)) jak narazie wszystko cacy i oby tak dalej :)
Borki 2010 #169

Centomazowsze Squad

hipek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-01-2010, 21:44   Gaz.
   Bolid: seicento 900

Już o tym kiedyś pisałem.Mam 330 tyś.Na gazie.Od roku go oszczędzam.Żona teraz na nim jezdzi do pracy.Ja mam drugi na trasę.Mam brc.Ostatnio nawala mi parownik,ale zrobię to na wiosnę.I jeszcze na trasę jak wypadnę to bryknie 140 ale czuję że już jest słabszy.

Pucek 
Nałogowiec

Wysłany: 24-01-2010, 21:51   
   Bolid: Sejaczek 1.1 SPI 2000r. + LPG

ile ? 330 tys na samym gazie? miales jakies awarie typu UPG itp ?

www.niemirka.pl

juliusz64 
Nałogowiec

Wysłany: 25-01-2010, 20:38   

Nie oszczędzaj go to nic nie da

marcindudi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 04-02-2010, 19:46   
   Bolid: SEICENTO

[quote="Danielek"]Ja po założeniu instalacji nic nie wymienialem chociaż niektórzy twierdzą żeby założyć specjalne świece do gazu ale to jest gowno prawda bo świece od gazu i te zwykle niczym się nie różnią. Mam gaz już 4 lata i jak narazie nie było z nim problemów poza spalonym komp od sterowania gazem bo dostała się do niego woda i poszła reakcja łańcuciowa bo robiło się zwarcie i wywalalo bezpiecznik i wsadziłem większy i spaliła się też cewka i koszt naprawy wyszedł 300zł. Moja 900 przy normalnej jeździe w cyklu mieszanym pali 7.5 litra gazu a koszt instalacji 2 generacji Lovato to ok 1500 zł . Ja jestem zadowolony z lpg i myślę że warto jest w to inwestować.[/quote

ja równiez wsadzilem większy i podczas jazdy silnik zdechł.... nawet na benzynie nie mogę odpalić... Mialeś to samo?

Pucek 
Nałogowiec

Wysłany: 04-02-2010, 20:53   
   Bolid: Sejaczek 1.1 SPI 2000r. + LPG

ja to ostatnio doznalem szoku, spala mi osatnio 7 - 7.5 litra. a do tego zbliza sie termin przeglodu (wymiana filtra itp). fakt, ze ostatnio delikatniej jezdze. ma to jakis wplyw ze spalanie spadlo ok 2 litry skoro mniej wyprzedzam i nie przekraczam 100km.h czy cos sie rozregulowalo ?

www.niemirka.pl

Danielek 
Nałogowiec

Wysłany: 04-02-2010, 22:15   

ja równiez wsadzilem większy i podczas jazdy silnik zdechł.... nawet na benzynie nie mogę odpalić... Mialeś to samo?[/quote]
u mnie było tak że wogóle się nie przełączał na gaz na benzynie wszystko normalnie chodziło. Twój sej może odpalal od razu na gazie i dlatego teraz nie pali wcale spróbuj odłączyć komp od gazu i wtedy spróbować jak to nie pomoże to niech się wypowie ktoś bardziej obcykany w tej branży bo to wydaje mi się że coś z elektryka poszło

covax 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 09-02-2010, 01:09   
   Bolid: Seicento

a ja gazu zakładać nie mam zamiaru, moze po swapie.... póki co sejek w trasie jadac 100-110km/h spala 4,6 l jadac 120-140 4,9l w miescie nie przekracza mi 6 a jakos najwolniej nie jeżdze.... tylko raz w zyciu wyszlo mi spalanie 7,2 po miescie.... po zatankowaniu na auchan :| tak to tankuje na bp albo na tesco . I nie mam zadnych dodatkowych wymian filtrow, regulacji, doplat do przeglądów etc... Niektorzy z was jak czytałem forum mowia TDI..... ok pod warunkiem ze to stary VW na pompowtryskiwaczach , nowe jednostki szkoda gadac... owszem mało pala.... ale wydaje sie to wszystko z nawiazka w serwisach.....

barthez 
spamer team
professional audio

Wysłany: 09-02-2010, 17:51   
   Bolid: R2 4V

covax napisał/a:
a ja gazu zakładać nie mam zamiaru, moze po swapie.... póki co sejek w trasie jadac 100-110km/h spala 4,6 l jadac 120-140 4,9l w miescie nie przekracza mi 6 a jakos najwolniej nie jeżdze.... tylko raz w zyciu wyszlo mi spalanie 7,2 po miescie.... po zatankowaniu na auchan :| tak to tankuje na bp albo na tesco . I nie mam zadnych dodatkowych wymian filtrow, regulacji, doplat do przeglądów etc... Niektorzy z was jak czytałem forum mowia TDI..... ok pod warunkiem ze to stary VW na pompowtryskiwaczach , nowe jednostki szkoda gadac... owszem mało pala.... ale wydaje sie to wszystko z nawiazka w serwisach.....

Napisałeś powyższy post tylko po to aby się wyżalić czy nabić licznik?. Ani gram Twojej wypowiedzi nie dotyczy treści tematu.

PS. diesle na pompowtryskach/common railu przy naszej jakości oleju napędowego, zawsze będą regularnie skubać właściciela z pieniędzy w warsztatach.

Odpowiedz do tematu